Styrketräning för barn och ungdomar
Styrketräning för barn: rätt eller fel?
Rätt, anser Cecilia Velin, elitkanotist och prisbelönad ungdomsledare och tränare.
Hennes pass för 8-15-åringar är nästan alltid fulltecknade.
Fullbokad träning. Cecilia Velin leder styrketräningen för 8-15-åringar i Karlskrona.
Spring i benen. Uppvärmning inför styrketräningen.
Tina Njezic, 14, kompletterar simningen med styrketräning.Regelbundet.
Moa Kousholt, 12, tränar en-två gånger i veckan.
– Jag tycker att barn behöver lära sig styrketräning tidigt. Det är viktigt att de lär sig tekniker och att belasta skelettet tidigt så att de inte skadas när de blir äldre. Mycket av det som jag lär ut handlar om kroppsuppfattning och att stärka bålen. Särskilt betydelsefullt i dag när man sitter så mycket.
Sydöstran hälsar på en torsdag på Lok & Motion i Karlskrona där Cecilia Velin är tränare. Hon är flerfaldigt belönad för sina insatser som både tränare och ungdomsledare, inte minst i kajakklubben Eskimå i Karlskrona.
Som kanotist på elitnivå har hon vunnit många medaljer, både i svenska och nordiska mästerskapen. Hon både tävlar och tränar unga kanotister i Skåne och Blekinge.
– Jag kom på idén med styrketräning för barn, även om jag vet att det är ett kontroversiellt ämne. Det är en ständig debatt. Men jag anser att de behöver träningen som ett komplement till övrig idrott. Många av ungdomarna som går på mina pass tränar i Karlskrona Simsällskap. Dessutom menar jag att den som vill börja träna styrketräning som vuxen bör kunna det som jag lär ut. Om man inte har den grundkunskapen så är risken stor att man skadar sig när man börjar lyfta tyngre.
På torsdagarna består gruppen av ett 25-tal ungdomar i åldrarna 12 till 15 år. Gruppen är fulltecknad.
– Det finns några platser kvar i måndagsgruppen för 8-11-åringar, men intresset är stort, säger Cecilia Velin.
Sydöstran får vara med under passet. Det går undan. Uppvärmningen sker i högt temp. Man springer och stretchar. Sedan är det dags att ta fram tyngder och hjälpmedel. Den stång som lyfts över huvudet och neråt väger mindre än ett kilo.
Att belastningen är så liten är en av orsakerna till att naprapat Staffan Andersson stödjer Cecilia i hennes åsikter att styrketräning är bra även för barn.
– Man använder i princip inga andra tyngder än belastningen av den egna kroppen. Och den måste man ju kunna bära upp, säger han.