Styrketräning för barn och ungdomar
Styrketräning för barn: rätt eller fel?
Rätt, anser Cecilia Velin, elitkanotist och prisbelönad ungdomsledare och tränare.
Hennes pass för 8-15-åringar är nästan alltid fulltecknade.
Fullbokad träning. Cecilia Velin leder styrketräningen för 8-15-åringar i Karlskrona.
Spring i benen. Uppvärmning inför styrketräningen.
Tina Njezic, 14, kompletterar simningen med styrketräning.Regelbundet.
Moa Kousholt, 12, tränar en-två gånger i veckan.
– Jag tycker att barn behöver lära sig styrketräning tidigt. Det är viktigt att de lär sig tekniker och att belasta skelettet tidigt så att de inte skadas när de blir äldre. Mycket av det som jag lär ut handlar om kroppsuppfattning och att stärka bålen. Särskilt betydelsefullt i dag när man sitter så mycket.
Sydöstran hälsar på en torsdag på Lok & Motion i Karlskrona där Cecilia Velin är tränare. Hon är flerfaldigt belönad för sina insatser som både tränare och ungdomsledare, inte minst i kajakklubben Eskimå i Karlskrona.
Som kanotist på elitnivå har hon vunnit många medaljer, både i svenska och nordiska mästerskapen. Hon både tävlar och tränar unga kanotister i Skåne och Blekinge.
– Jag kom på idén med styrketräning för barn, även om jag vet att det är ett kontroversiellt ämne. Det är en ständig debatt. Men jag anser att de behöver träningen som ett komplement till övrig idrott. Många av ungdomarna som går på mina pass tränar i Karlskrona Simsällskap. Dessutom menar jag att den som vill börja träna styrketräning som vuxen bör kunna det som jag lär ut. Om man inte har den grundkunskapen så är risken stor att man skadar sig när man börjar lyfta tyngre.
På torsdagarna består gruppen av ett 25-tal ungdomar i åldrarna 12 till 15 år. Gruppen är fulltecknad.
– Det finns några platser kvar i måndagsgruppen för 8-11-åringar, men intresset är stort, säger Cecilia Velin.
Sydöstran får vara med under passet. Det går undan. Uppvärmningen sker i högt temp. Man springer och stretchar. Sedan är det dags att ta fram tyngder och hjälpmedel. Den stång som lyfts över huvudet och neråt väger mindre än ett kilo.
Att belastningen är så liten är en av orsakerna till att naprapat Staffan Andersson stödjer Cecilia i hennes åsikter att styrketräning är bra även för barn.
– Man använder i princip inga andra tyngder än belastningen av den egna kroppen. Och den måste man ju kunna bära upp, säger han.
Årets Sörmlandsprofil = Michaela Lindblad KK Eskimå!
Stiftelsen Solbacka, tillsammans med Sörmlandsidrotten, delar varje år ut utbildningsstipedier till lovande sörmländska ungdomsidrottare. Stipendiet Årets Sörmlandsprofil är på 50 000 kronor och tilldelas en ung sörmländsk idrottare som kombinerar sina studier med en aktiv idrottskarriär på elitnivå.
Årets Sörmlandsprofil är Michaela Jonsson Lindblad, född 1991, med motiveringen:
Michaela är född och uppvuxen i Nyköping men bor för tillfället i Malmö på grund av studier. Nyköping har sedan 40-talet en unik tradition att lyckas få fram världsstjärnor inom kanotsporten och Michaela har genom sina prestationer visat att hon med tydlighet följer i dessa fotspår. Hon har i år tagit ett stort kliv framåt då hon förutom sina SM-medaljer i såväl sprint som i maraton fått representera Sverige internationellt och varit mycket framgångsrik.
Michaela tränar mellan tio och tolv pass per vecka och till hösten har hon fått ett anpassat studieprogram på grund av sitt idrottande som innebär att hon får läsa kurser på distans i samarbete med olika högskolor.
Hon har många fina meriter i olika grenar inom kanotsporten, bland annat Världscup Brons i maraton K1, SM Brons i sprint K1 5000 m och NM Guld i maraton K1. Hennes tränare är förra OS-medaljören Susanne Gunnarsson och Michaela har all potential för att bli en av världens bästa kanotister.
Stipendiet kommer att delas ut vid Sörmlandsgalan den 15 oktober på Lokomotivet i Eskilstuna.
Läs mer om galan på www.sormlandsgalan.se
Kanotpolo med Eskimå
Det finns nu en film uppe på youtube från kanotpoloträningen för drygt en vecka sedan filmat med Christians hjälmkamera.
http://www.youtube.com/watch?v=Ja7jVQEpacE
/Anders
RF:s och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2011-12
Kanotförbundet |
Racing |
Julia |
Stensils |
Vaxholm |
92 |
Kanotförbundet |
Racing |
Christian |
Svanqvist |
Karlstad |
86 |
Kanotförbundet |
Maraton |
Michaela |
Jonsson Lindblad |
Malmö |
91 |
Stipendiet är på 40 000 kronor delas ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning.
Förutom 40 000 kronor var får stipendiaterna kompetensstöd från Riksidrottsförbundets elitstöd och möjligheter att åka på träningsläger.
Fakta om elitidrottsstipendiet 2011-2012
Totalt sökte 180 idrottare, inklusive 6 aktiva från Sveriges Olympiska Kommittés topp och talangprogram. Av de 58 stipendiaterna är 32 kvinnor och 26 män. De kommer från 29 olika specialidrottsförbund. 48 är individuella idrottare och 10 representerar lagidrotter.